eigen zorgpraktijkDe weg uit je kinderdrama is een unieke en prachtige weg. Dat maakt je in ieder geval tot een ervaringsdeskundige. Een aantal mensen krijgt in de loop van hun proces ook inspiratie om anderen in hun helingsproces te gaan begeleiden. Daarom begeleid ik startende hulpverleners bij het opzetten van een professionele praktijkvoering.

Als je een andere zorgopleiding hebt afgerond dan ben je vaak ook door een intensief groeiproces gegaan. En je wilt gaan toepassen wat je hebt ontdekt en geleerd, in een eigen zorgpraktijk. Dat begint vaak klein en dicht bij huis. Maar al gauw zul je merken dat je praktijk de nodige visie, organisatie en presentatie verlangt om professioneel te werken en een groter bereik op te bouwen.

In 5 stappen begeleid ik startende zorgverleners met het opzetten van een professionele praktijkaanpak. Gevestigde zorgverleners kunnen ook terecht om hun praktijkvoering te ‘upgraden’ op maat, bijvoorbeeld qua organisatie of presentatie. Tijdens de lessen praktijkbegeleiding werken we aan de volgende 5 thema’s:

Stap 1: Je visie
Bij dienstverlening gaat het ook om de persoon die de dienst verleent: om jou. Waarom komen mensen naar jou? Met een eigen visie of insteek kun je jezelf beter neerzetten en meer gefocust gaan werken. Hier komen ook je praktijknaam en je logo bij kijken.
Stap 2: Je toegevoegde waarde
Jouw therapie of werkwijze is op een of andere manier ergens ‘goed’ voor. Je oefent met het verwoorden van wat die toegevoegde waarde is, waarom deze benadering werkt en hoe je dat duidelijk overbrengt. En hoe je bij je verhaal kunt blijven bij kritische vragen.
Stap 3: Je organisatie
Om je praktijk professioneel te runnen, heb je een structuur nodig. Bijvoorbeeld een cliëntenregistratie, facturering, boekhouding, rechtsvorm, verzekeringen, belastingen. Hier kun je bewuste keuzes in maken. Ook je afhandeling van cliëntcontacten en je werkruimte bepalen mee hoe professioneel je overkomt bij je cliënten.
Stap 4: Je presentatie
Je presentatie gaat over zichtbaar en vindbaar zijn voor de juiste mensen. Vooral je visie en je toegevoegde waarde mogen over het voetlicht komen. Je leert hoe je een combinatie van communicatiemiddelen (print, digitaal en events) kunt gebruiken die het beste bij jou past.
Stap 5: Je kwaliteitsbewaking
Ook al heb je je opleiding afgerond en ga je zelfstandig werken, je blijft zelf ook in proces door je werk, je bent nooit ‘klaar’. Je praktijk beweegt met dat proces mee, zowel op als neer. We staan stil bij hoe je je professionele zuiverheid bewaart, je deskundigheid op peil houdt, je aansprakelijkheid regelt en tijdig reageert op ontwikkelingen in je werkveld.
Bijzonderheden

  • Elk thema bevat huiswerk dat weer input is voor de volgende stap. Je kunt in ieder geval individueel werken. Maar ik streef ernaar om ook een ‘praktijkklasje’ te vormen. Dan kunnen deelnemers ook van elkaar leren en met elkaar oefenen.
  • In een intakegesprek gaan we kijken op welke punten jij het meeste begeleiding nodig hebt.
  • De kosten van een intake/sessie (75 minuten) zijn € 90,00 (incl. 21% btw). Je ontvangt van mij een zakelijke btw-factuur.
  • Bel (085) 87 69 455 of e-mail voor een afspraak. Je kunt ook gebruikmaken van het gratis inloopspreekuur.

Blogitem: Een doorstartgesprek helpt om als zorgverlener je hoofd boven water te houden.
Blogitem: Praktijkondersteuners, wijkteams en ervaringsdeskundigen als nieuwe partners?
Blogitem: Deur verder open voor de complementaire zorg?