Het godenkindHoe vaak denken we onbewust niet, dat we hier zijn om liefde te krijgen. We verwachten liefde, zoeken liefde, eisen liefde en gaan het halen: bij anderen, omdat we denken dat we zelf liefde tekort komen. Dat is een wijdverbreid misverstand.

Het zoeken naar liefde buiten onszelf kan een zeer hardnekkig patroon worden, dat garant staat voor veel teleurstelling en frustratie. ‘We’ verwachten liefde van anderen, ja, maar wie in ons heeft die verwachting eigenlijk? De liefdevolle volwassene waarschijnlijk niet, want die is al in balans. Dikke kans dat het ons innerlijk en meestal sterk verwaarloosde kind is, dat aan het woord is. Hij of zij is vaak veel aandacht en liefde tekort gekomen en is blijven zoeken, blijven verwachten, zelfs opeisen. Dat zegt ook iets over je levenskracht. Je geeft niet op, het moet ergens te vinden zijn. Maar waarschijnlijk heb je eerst nog jaren je neus gestoten bij ‘anderen’. Uiteindelijk begint het je te dagen ….

Wanneer je als volwassene weer met je verwaarloosde innerlijk kind contact gaat maken, dan komt er een liefde in je vrij, die je al die jaren buiten jezelf hebt gezocht. De liefde die je (kind) zocht, had je al die tijd al bij je. Alleen ben je daar nooit in bevestigd geweest door je opvoeders, of in ontmoedigd of zelfs voor gestraft geweest. Decennia lang heb je geleefd in een patroon van ‘het is er niet voor mij’ of de liefde die er wel was, was nooit precies goed of nooit genoeg. Maar ineens begin je te smelten, voel je ontroering over jezelf. Ineens sluit het energielek zich en begin je weer vol te lopen, misschien loop je wel over met liefdevolle gevoelens. Je bent weer thuisgekomen.

Om dat thuiskomen concreet te stimuleren kun je het volgende doen: neem een liefdesliedje, een popsong en vervang de ‘jij’ of ‘you’ in gedachten door je innerlijk kind. Liedjes als ‘Kom maar bij mij’, ‘When I need you’, ‘I cannot live without you’ of ‘When will I see you again?’ krijgen ineens een hele andere, innerlijke betekenis. Je verklaart de liefde aan je innerlijk kind. En dat is precies wat het nodig heeft. En jij bent de enige die dit op deze manier kan, niemand anders. Je uitgehongerde innerlijk kind krijgt weer voeding, begint zich meer te ontspannen en te expanderen. Het is weer veilig geworden in jou. En als het aan je prachtige godenkind ligt, is het iedere dag Valentijnsdag! Je ontdekt misschien wel dat je hier bent om liefde te geven.

Ik ben benieuwd welke liedjes voor jullie deze innerlijke liefdesverklaring doen voelen. Ik nodig je uit om het me in een reactie te laten weten.

3 Responses to Valentijnsdag: verklaar de liefde aan je innerlijk kind

 1. Dineke Zwanenburg

  15 februari, 2015 at 02:15  
  Mijn innelijk kind, ik heb je zolang opgesloten. maar na veelvuldig reflecteren kwam ik je zomaar weer tegen. wat was ik blij je weer gevonden te hebben, en weet je ik laat je nooit meer los. Het voelt goed om je weer in me te voelen.Welkom thuis
 2. Hennie

  6 maart, 2015 at 22:24  
  I have found my innerchild in therapy. Much more I found. My dear tiny little sister. she died when she was born. I love her and myself. Now we are together playing and making music. My therapist made open the way to find each other. Thank you.
 3. Berthilde Reinders

  9 augustus, 2015 at 13:20  
  bonnie `prince` billy - lay and love (tekst: http://www.metrolyrics.com/lay-and-love-lyrics-bonnie-prince-billy.html)

Leave a Reply