Innerlijk kindwerk is een ervaringsgerichte therapie die gebruikmaakt van vijf natuurgerichte principes. Die zijn erop gericht om het zelfhelende vermogen van lichaam en geest zo goed mogelijk aan te spreken.

Hieronder vind je de vijf natuurgerichte principes vanwaaruit ik werk met de methodieken die ik in mijn praktijk daarbij hanteer:

Loslaten van ongezonde gedragspatronen
Vroege onverwerkte ervaringen zetten zich vast in negatieve overtuigingen. Deze negativiteit stuurt vervolgens het latere gedrag aan. Zo kunnen allerlei ongezonde gedragspatronen ontstaan. Deze patronen zijn meestal onbewust, zodat we ze blijven herhalen. In de therapie gaan we op zoek naar deze negatieve overtuigingen en daaruit voortkomende ongezonde gedragspatronen. Door hierover bewustzijn te ontwikkelen, kunnen we ons ervan gaan losmaken.

Methodieken hierbij zijn: Primal Rebirth, NLP, Regressie, Transactionele Analyse, Trauma Healing (Somatic Experiencing), Familie-opstellingen, Gestalt, Co-dependency, Meditatie.

Weer laten stromen van je energie
De genoemde klachten gaan doorgaans gepaard met geblokkeerde energiestromen in het lichaam. In de therapie leer je voelen waar je energiestromen geblokkeerd zijn. Dat voelt vaak als het vastzitten van lichaamsweefsel. Door het uitvoeren van lichaamsgerichte oefeningen kunnen die blokkades weer vrijkomen. Daarna ervaar je dat je je een ‘heel ander mens’ kunt voelen als je energie weer stroomt. Een mens met een eigen levenslust en vrij in zijn eigen ruimte.

Methodieken hierbij zijn: Bio-energetica, Chacra’s, Rebirthing, Grounding, Toning, Trauma Healing (Somatic Experiencing).

Reinigen van lichaam en geest
Ons lichaamssysteem is voortdurend bezig om een enorme hoeveelheid en indringendheid aan informatie te verwerken. In het huidige informatietijdperk kan dit makkelijk te veel en te indringend worden voor wat goedvoor ons is. Dat veroorzaakt stress in ons systeem. Een bepaalde mate van stress is natuurlijk en gezond. Het levert ons brandstof om in actie te komen. Maar aanhoudende stress kan lichamelijke en geestelijke spanningen en uitputting veroorzaken. Het veroorzaakt een soort vervuiling van het systeem. Het is voor heling en verlichting van klachten daarom belangrijk om lichaam en geest te leren reinigen van deze vervuiling.

Methodieken hierbij zijn: Rebirthing, Quantum Light Breath, Dynamische Meditaties, NLP, Visualisaties, Voice Dialogue, Trauma Healing (Somatic Experiencing).

Herstellen van de communicatie in je lichaam
Ons zenuwstelsel verzorgt de communicatie in ons lichaam en tussen lichaam en geest. Soms is die communicatiefunctie verstoord of geblokkeerd. Sommige lichaamsdelen of organen kunnen daardoor voortdurend teveel of te weinig geactiveerd raken. Door middel van het voelen van je gewaarwordingen in je weefsel word je je weer bewust van het communicatiesysteem van je lichaam. Door het leren volgen van energie in je lichaam en het ontladen van ‘gestokte bewegingen’ kan de interne communicatie weer worden hersteld. De balans tussen het activerende en het de-activerende zenuwstelsel is belangrijk voor het handhaven van geestelijk en lichamelijk welzijn. Het zenuwstelsel zal door ontlading en ontspanning weer tot rust kunnen komen.

Methodieken hierbij zijn: Trauma Healing (Somatic Experiencing), Geleide Meditaties, Voice Dialogue.

Heraansluiten op gezondmakende voedingsbronnen
In onze vaardigheid om kwetsingen te ‘overleven’ zijn we vaak genoegen gaan nemen met minder en slechtere ‘voeding’ dan we eigenlijk nodig hebben. Zowel lichamelijke als geestelijke voeding. In de therapie ga je inventariseren in hoeverre je jezelf eigenlijk alleen maar vult (met surrogaat-voeding) en in hoeverre je jezelf daadwerkelijk voedt. Je kunt je voorstellen dat je systeem uitgeput raakt, wanneer het voortdurend overgeactiveerd wordt (stress) en het niet kan herstellen door gebrek aan gezonde bouw- en hulpstoffen. Je gaat ontdekken wat goed is voor jou, waarvan je energie krijgt en herstelt; en wat niet goed is voor jou, waarvan je uitgeput raakt.

Methodieken hierbij zijn: Coachingsgesprekken bij verandering van voedingsgewoonten, Voice Dialogue (t.a.v. bijvoorbeeld eetproblemen, roken, drinken, sex).

Klik hier voor informatie over werkvormen. Bel of mail voor een afspraak.